Wednesday, August 29, 2018

Trap op, trap af

Wie een huis heeft met een trap, maakt ongemerkt heel wat meters van de ene naar de andere verdieping. Hoeveel precies? Dat kan ik u precies vertellen. Er zitten namelijk al ruim 8 maanden sensors op mijn trap die iedere beweging registreren. (als u zich afvraagt waarom: zie blogpost uit 2011). Inmiddels heeft dat een behoorlijke lijst data gegenereerd.

Ik ging in 8 maanden tijd maar liefst 1481 keer de trap op, en gek genoeg 3 keer vaker (1484) de trap af. Dat verschil is te verklaren door het feit dat de sensors niet kunnen registreren hoeveel mensen er tegelijk gebruik maken van de trap. Het kan dus voorkomen dat twee mensen tegelijk naar boven gaan (+1) en afzonderlijk van elkaar weer naar beneden (-2). Omgekeerd zal ook voorkomen. Maar met een verschil van 0.2% kunnen we stellen dat de cijfers behoorlijk betrouwbaar zijn.

Verder registreren dat sensors ook de exacte tijd van iedere beweging. Daar kan je dus leuke grafieken van maken. Ten eerste: de relatieve verhouding tussen trap op en af per dagdeel uitgezet:


Geheel volgens verwachting zien we dat ik 's ochtend vooral de trap af ga, en 's avonds en 's nachts vooral op. U zult niet verbaasd zijn dat mijn slaapkamer zich op de verdieping bevindt.

We kunnen ook de trapgebruik-spreiding over de week bekijken:

We zien dat op doordeweekse dagen het trapgebruik zich beperk tot 's avonds. Op zaterdag slaap ik kennelijk uit en is er een piek in het middaggebruik. En op zondag met ik in de ochtend weer meer actief op de trap. Gek genoeg is er op maandag middag ook een piek te zien. Dat zal komen doordat ik op maandag vaak eerder thuis kom uit m'n werk.

Maar als je het totale trapgebruik tegen de tijd afzet, valt er nog iets op:

Op maandag 3 april is er maar liefst 76 maal gebruik gemaakt van de trap. Dat is ver boven gemiddeld. Er werd op die dag een kleine verbouwing gedaan in mijn huis, op de verdieping. Zo zie je dat bouwvakkers tijdens hun werk ook serieus sporten. Een volwassen mens van ruim 85kg die 2.5m omhoog moet, is daar 85*8.91*2.5 = 1.9kJ aan kwijt. Na 76 keer ben je dus meer dan 30kCal verder. Gelijk aan 6 uur wandelen!

No comments:

Post a Comment