Thursday, January 16, 2014

De winter komt steeds later

Je hoort het veel mensen zeggen: "de winter komt steeds later. Vroeger kon je in december nog wel eens schaatsen, maar tegenwoordig wordt het pas in februari koud." Ik zou zeggen: interessante stelling, maar zonder cijfers compleet waardeloos. Dus ben ik gaan zoeken naar statistieken. Op de website van het KNMI kwam ik niet verder dan een lijst van gemiddelde temperaturen per dag. Een berekening van hoe laat de winter in het jaar valt ontbreekt. Dan zelf maar aan de slag: er zijn verschillende strategieën te verzinnen. Mijn methode ging als volgt:

We nemen de gemiddelde temperaturen per dag en splitsen die op in seizoenen. Ik heb gekozen voor 1 augustus tot 31 juli. Vervolgens bepalen we een drempelwaarde om de winter mee te begrenzen. Ook autobandenfabrikanten hebben een drempelwaarde moeten bepalen voor hun winterbanden. Deze is bij de meeste fabrikanten op +7°C komen te liggen. Omdat deze temperatuur vrijwel nooit in de zomer gemeten wordt, is dit een prima waarde om verder mee te rekenen.

Vervolgens kunnen we binnen deze periodes het gemiddelde bepalen. Net als dat de gemiddelde temperatuur bepaald kan worden, kan binnen dezelfde data reeks ook een gemiddelde dag bepaald worden met de volgende formule:
eq.1: de gemiddelde dag. ΔT is het aantal graden onder de drempelwaarde. dn is het daggetal (vanaf 1 aug)Ch.1: gemiddelde, eerst/laatste dag van het seizoen, eerst/laatste dag met vorst
Er is een hoop te concluderen uit de grafiek, maar ik zie er geen duidelijke trend in. Wel is te zien dat 2012-2013 een relatief late winter was. Bovendien is het inmiddels ook wel duidelijk dat het huidige seizoen ook erg laat valt. Maar gezien de fluctuaties in de afgelopen eeuw is dat echt te weinig bewijs voor bovenstaande stelling.

Myth busted!
data

No comments:

Post a Comment